Skip to main content

Det siger læserne om bogen

“Jeg var selv midt i en slags sorgproces som jeg sad fast i, men det var som om din bog ledte mig ud på det rigtige sted i tro håb og kærlighed”

Kære Lisa

Først vil jeg sige tak for en fantastisk eftermiddag i fredags. Der var så meget varme og hygge og glade mennesker.

Jeg har læst din bog og den har rørt mig dybt, mest personligt men også fagligt. Jeg gik i gang med den allerede fredag aften og læste den færdig søndag.

Jeg var selv midt i en slags sorgproces som jeg sad fast i men det var som om din bog ledte mig ud på det rigtige sted i tro håb og kærlighed ved at jeg fulgtes med dig gennem din fortælling. Det er meget stort for mig og jeg er dig dybt taknemmelig.

På det faglige plan er jeg blevet ”rusket” op i hvad sorgen gør ved mennesker både fysisk og psykisk og hvor meget den ofte ligger til grund for vores handlinger og valg og åbner hjertets ukendte rum.

Jeg nærer en ærefrygt for dig og en dyb respekt for at du vil dele din historie med os andre og en ærefrygt og dyb respekt for din sorg og dit tab.

Mange kærlige hilsner og tanker fra

Annette

Forfatter og forlægger Sif Orellana anbefaler “Hvad er sorg andet end udtryk for kærlighed” på sin blog

Se anmeldelsen på bloggen eller læs den nedenfor

I juni fik jeg en mail fra en kvinde ved navn Lisa Næblerød. Jeg kendte hende ikke, men hendes hilsen til mig gjorde kolossalt indtryk på mig. Lisa fortalte i sin mail, at hun siden foråret 2009 havde arbejdet på et dybt personligt og meningsfyldt bogprojekt under titlen: ”Hvad er sorg andet end udtryk for kærlighed”. Bogen handler om Lisas datter, Cecilie, kaldet “Cille”, der blev knivdræbt af sin eks-kæreste til en fastelavnsfest på Hasseris Gymnasium 3. marts 2006. En fuldstændig forfærdelig hændelse, som jeg som mor levede mig smerteligt ind i og mærkede min dybe medfølelse i forhold til. Lisas bog er skrevet med udgangspunkt i hendes dagbøger til sin datter, og er blevet til i samarbejde med hendes kollega og gode ven, sundhedspsykologen Mette kold, der ligeledes har været “tovholder” igennem hele processen.

I Lisas mail var vedhæftet manuskriptet til bogen, og jeg sad i næsten fire timer den aften, jeg modtog hendes hilsen og læste dybt, dybt bevæget og berørt af hendes hudløs ærlige beretning. Lisa havde et dybfølt ønske om at få bogen udgivet og forhørte sig om muligheden for et samarbejde herom. Jeg ville utrolig gerne hjælpe Lisa, men mit forlag var endnu for ungt og uprøvet til at tage andres projekter ind, så jeg måtte desværre takke nej. Derfor var det mig en enorm glæde, da jeg for et par måneder siden fik en hilsen mere fra Lisa om, at hun nu havde besluttet sig for selv at oprette et forlag med henblik på udgivelse. Sikke en fighter, en ildsjæl og en handlingens kvinde! Betagende og beundringsværdigt, synes jeg. Hendes bog udkommer den 3. december og kan også købes over Lisas egen hjemmeside og i boghandlerne. Jeg ønsker Lisa og bogen alt, alt det bedste, og håber, at jeg med dette indlæg i dag har kunne yde mit beskedne bidrag til at gøre opmærksom på Lisas smukke og ærlige bog, som jeg lige vil indskyde, trods al den smerte, den naturligvis rummer, ligeledes er fuld af humor, tro, håb og kærlighed. Og der er meget at lære i den – også for os, der, gudske tak og lov, ikke har været igennem så enormt et tab og så hjerteskærende en proces som Lisa. Hjerteligt tillykke med bogen, Lisa! Håber det må gå dig og den rigtig godt.

“Din historie har gjort et dybt og uudsletteligt indtryk på mig. At læse din bog berørte hele følelsesregistret…”

Kære Lisa

Du kender mig ikke…og jeg har aldrig før skrevet til en jeg ikke kender, fordi vedkommendes skæbne har berørt mig langt ind i sjælen. Men det gør jeg nu:)

Du er nu heller ikke helt ukendt for mig…I 2007/08 arbejdede jeg et halvt år i Børnegrotten og mødte i den forbindelse selvfølgelig både Sebastian og dig.

Jeg skriver til dig fordi jeg netop har læst din bog “Hvad er sorg andet end udtryk for kærlighed” og jeg har behov for at fortælle dig, at din historie har gjort et dybt og uudsletteligt indtryk på mig. At læse din bog berørte hele følelsesregistret….det var på en gang smukt, uendeligt sørgeligt, livsbekræftende, tårefremkaldende og til tider så tungt at jeg næsten ikke kunne vende en side mere. Når jeg havde det sådan skældte jeg mig selv ud. Den historie er din virkelighed, så det mindste jeg kunne gøre var at blive ved at læse til sidste ord.

Intet menneske kan forestille sig hvordan det er at miste sit barn, det mest dyrbare vi har i denne verden. Jeg er selv mor til en datter på 8 år og den største frygt jeg bærer rundt på er at der skal ske hende noget.

Du har oplevet det, og gud hvor ville jeg ønske at du skulle have været det foruden. Din Cille lyder til at have været et helt fantastisk, omsorgsfuldt og kærligt menneske der havde så meget hun skulle nå her i verden. Og så smuk hun dog var..jeg tror billederne af hende har ætset sig ind i de fleste danskeres bevidsthed..i sandhed en engel.

Jeg husker en dag du kom for at hente Sebastian i Børnegrotten, han var selvfølgelig i hallen for at spille fodbold, så du måtte lige stå og vente på han blev færdig. Du stod og kiggede på en flok piger, en af dem var sådan en morsom lille fræk spirrevip..og du sagde til mig at hun mindede dig så meget om din yngste datter, altid så fuld af liv. Jeg tænkte altid på Cille, når jeg sidenhen så på pigen, som jeg bare ikke kan komme i tanke om navnet på:)

Jeg må sige at jeg tager hatten af for dig og for den proces du har gennemgået. Du besidder en stor styrke, Lisa, det er man ikke i tvivl om efter man har læst bogen. Og det at du i dag er nået så langt, at du bruger dine evner og erfaringer på at hjælpe andre, er virkelig beundringsværdigt.

Lisa, jeg håber at du i dag har det sådan at glæden over livet fylder mere end den ufattelige sorg du har oplevet. Jeg ved ikke om det er muligt men jeg håber det og du fortjener det i den grad. Jeg håber også at Sebastian har det godt, selvom han alt for tidligt oplevede hvor barsk et sted verden kan være.

Jeg er sikker på at Cille kigger ned på dig fra sin bløde græs-eng i Nirvana og tænker ” Godt gået, mama”:)

De bedste ønsker om alt godt fremover og varme knus fra

Tanja Kronborg Poulsen

“Så fremadrettet tror jeg også bogen kan hjælpe andre – som pludselig oplever et stort og intens tab”

Kære Lisa,

Håber det er ok – at jeg sender dig denne lille refleksion over din rørende bog.

Det er et par uger siden jeg blev færdig med din bog, “Hvad er sorg andet end udtryk for kærlighed..?” Den tid har jeg benyttet til at reflektere over denne stærke og intense beretning.

Jeg vil blot fortælle dig, at for mig fremstår du som en meget stærk kvinde, som ikke alene har formået at få dig selv – men også dine 2 andre børn – på rette spor. Efter den pludselige og dramatisk handling og deraf sorg, I alle har gennemlevet.

Og så flot og stort – at der ikke er en gran af hævntørst ej heller nag overfor den person, som har forvoldt jer alle denne sorg.

En anden ting der slog mig da jeg læste bogen, var hvor mange mennesker der egentlig blev berørt af tabet af Cille. Som udenforstående individ tænker man først og fremmest på hvilken tragedie – det er for den nærmeste familie. Men også andre berørte parter er kommet til ordet i din bog, såsom venner, bekendte og vidner. Det er stort.

Jeg sidder også med en følelse af, at bogen har en terapeutisk værdi – for ikke alene dig, men også den øvrige familie, venner og bekendte. At de ikke er alene med deres følelser og angst. Som naturligt er forbundet med ikke alene tabet af Cille – men også af de voldsomme omstændigheder omkring det.

Så fremadrettet tror jeg også bogen kan hjælpe andre – som pludselig oplever et stort og intens tab.

Håber ovenstående bliver taget i den bedste ånd.

De varmeste ønsker – for en god og fredelig fremtid – for dig og dine.

Kærlig Hilsen

Mette, Asserbo.

“Virkelig berigende læsning!”

Kære Lisa

Har nu læst bogen færdig – den er SÅ god! Som jeg skrev til dig vandede jeg skiftevis høns, smilede og blev klogere på livet, døden og ikke mindst kærligheden! Virkelig berigende læsning! Love ♥ Sis

(Sidsel Rudbeck Pallesen)

“Jeg oplever bogen som dybt bevægende, men også interessant, fordi den illustrerer en moderne, offentlig tilgang til sorgbearbejde,”

Lektørudtalelse fra DBC (Dansk Bogfortegnelse) (11/02) 2 855 758 2 (V)

Næblerød, Lisa: Hvad er sorg andet end udtryk for kærlighed/forfatter: Lisa Næblerød – simple-being – 372 sider. – DK 99.4 Næblerød, Lisa

Anvendelse/målgruppe/niveau

Privat dagbog om stor sorg, suppleret med bidrag fra en større personkreds. Spirituelt interesserede og læsere af tragiske beretninger er mulige lånere, samt folk der kender til familien og/eller den tragiske forbrydelse, der er bogens baggrund. Kan også tjene som eksempel på moderne, offentlig sorgbearbejdelse på nettet, hvor også fremmede engagerer sig.

Beskrivelse

Lisa Næblerøds 18-årige datter blev i 2006 myrdet foran et gymnasium i Aalborg, en sag med stor mediedækning. Moren har været udadvendt med sin sorg, bl.a. som aktiv på www.mindet.dk, hvor også både venner og vildtfremmede har skrevet indlæg. Sammen med morens fyldige, let spirituelle dagbog offentliggøres de i denne bog, suppleret med forord ved en psykolog.

Jeg oplever bogen som dybt bevægende, men også interessant, fordi den illustrerer en moderne, offentlig tilgang til sorgbearbejde, hvor man involverer alle interesserede via nettet, medier og et gravsted som en åben mindehave. Fotoillustreret, pænt layout.

Sammenligning

Blandt de mange bøger om personlige sorgforløb adskiller denne sig ved at illustrere en offentlig, mediedækket sorgbearbejdning, som er ved at vinde indpas.

Samlet konklusion

Skildring af en mors sorg efter mordet på hendes datter i 2006 ved Hasseris Gymnasium. Den private, detaljerige og let spirituelle dagbog suppleres af indlæg fra omgangskredsen og fra helt fremmede, som har bidraget med breve og hilsner, bl.a. på hjemmesiden ”Mindet”. Et eksempel på en moderne form for udadvendt, offentligt involverende sorgarbejdning.

Annemette Schønberg Johnsen

Vil du købe bogen?

Indtast din mail nedenfor, og jeg vil kontakte dig.