Vi kommer alle ud for at miste mennesker vi elsker og holder af, og vores evne til at håndtere disse tab afhænger af mange forskellige faktorer. Det afhænger blandt andet af hvordan vores følelser er blevet anerkendt tidligere i livet. Har vi som børn fået lov til at reagere med angst, vrede, tårer og afmagt, og er blevet taget alvorligt i disse følelser, så er de velkendte, og vi er trygge, fordi vi ved, at de ikke tager magten over os.
Som voksne agerer vi ofte i forhold til, hvordan vi tror vores omverden forventer at vi håndterer sorg og krise. Derfor holder vi ofte vore følelser for os selv, af angst for negative reaktioner og udelukkelse fra fællesskabet. Når man mister et menneske man elsker, så vælter ens verden, og man mister fodfæstet for en stund. Den basale tillid til at verden er et trygt og godt sted at være brister og i en lang periode overlever man mere end man lever.
Som terapeut for et menneske som har mistet eller har trussel om tab i udsigt, er mine primære nøgleord omsorg, nærvær, empati og forståelse
Jeg går sammen med dig igennem alt det smertefulde i sorgen, så du opnår erkendelse af dit tab og dine reaktioner herpå. Vi taler om den relation du har mistet både før og efter dødsfaldet, og vi arbejder vi med begrebet “re-membering”, som betyder at “gen-huske”. I praksis betyder det, at vi arbejder med at genindlemme din relation i dit liv som det nu. Et eksempel på “re-membering” kan være, at vi sammen laver en bog med billeder, fortællinger og ting, som har betydning for dig og din mistede relation. Det kan være med til, at du alligevel kan finde en mening i meningsløsheden.
Jeg har selv oplevet flere store tab i mit liv, og jeg kan møde dig i et trygt og ærligt rum, hvor du og din sorg er i fokus og alle følelser er tilladt.
“There’s a crack in everything; that’s how the light gets in” – Leonard Cohen